Zainspiruj się i stwórz z nami najlepszego drinka pod słońcem. Poniżej znajdziesz listę autorskich przepisów na drinki z Rudą.
Zabawy z Rudą

- wątróbka drobiowa
- mąka
- pół białej cebuli
- pół jabłka
- 40 ml Rudej Wódki
- pajda chleba
Wątróbkę należy oczyścić, a następnie optoczyć ją w mące. Kroimy cebulę w piórka oraz jabłko w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażymy wątróbkę, a gdy jest gotowa ściągamy ją na talerz. Na tej samej patelni smażymy cebulę oraz jabłko. Następnie dodajemy na patelnię wątróbkę oraz wlewamy Rudą Wódkę. Wykładamy na pajdę chleba.

- 40ml Rudej wódki
- 2 tabliczki czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
Podgrzej wodę w garnku i rozpuść nad parą wodną 2 tabliczki czekolady. Poczekaj aż czekolada się rozpuści i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj kieliszek Rudej Wódki, wymieszaj. Dodaj mleko oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę.

- 200 gramów płatków owsianych
- kilka suszonych śliwek
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- kieliszek Rudej Wódki
Zagotuj wodę w garnku. Dodaj płatki owsiane i gotuj przez 5 minut. Wyłóż na talerz, a następnie dodaj kieliszek Rudej Wódki oraz cukier trzcinowy. Skarmelizuj cukier za pomocą palnika. Dodaj śliwki i gotowe.

- szklanka cukru trzcinowego
- szklanka ketchupu
- 1/2 szklanki sosu chilli
- 1/2 szklanki Rudej Wódki
- 1/4 szklanki sosu worcestershire
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- czarny pieprz
Wlej sos worcestershire i Rudą Wódkę oraz wsyp cukier. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Dodaj musztardę, ketchup, sos chilli, posiekany czosnek oraz mielony czarny pieprz. Mieszaj by uzyskać jednolitą konsystencję. Gotuj przez 30 minut. Poczekaj aż ostygnie i gotowe.

- kilogram skrzydełek z kurczaka
- dwa ząbki czosnku
- dwie cebule
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- kieliszek Rudej Wódki
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- łyżka mielonej papryki
- łyżka soli
- łyżka mielonego pieprzu
Włóż skrzydełka do miski. Dodaj 2 posiekane cebule, sól, pieprz i paprykę, sos sojowy oraz posiekany czosnek. Dodaj kieliszek Rudej Wódki oraz olej roślinny. Wszystko wymieszaj. Marynuj przez parę godzin. Następnie wyłóż skrzydełka równomiernie w brytfannie. Piecz przez godzinę w 130 stopniach.

- 2 łyżki masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki szalotki lub cebuli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3-4 plasterki chudego boczku lub szynki
- kieliszek Rudej Wódki
- 2-3 szklanki zmiksowanych pomidorów
- szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz, cukier
- odrobina parmezanu
Wlej pomidory do miski i zblenduj je. Rozpuść masło w garnku, dodaj posiekaną szalotkę oraz czosnek. Dodaj boczek lub szynkę oraz sól, pieprz i cukier. Dodaj kieliszek Rudej Wódki oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj zblendowane pomidory oraz bulion. Zamieszaj i pozostaw do zagotowania. Podaj na głębokim talerzu.

- pół dużego arbuza
- kieliszek Rudej Wódki
- szklanka cukru
- 0,5 litra wody
Pokrój arbuza. Wlej wodę do garnka i dodaj Rudą Wódkę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż się zagotuje. Zblenduj arbuza i dodaj do niego syrop cukrowy z Rudą. Przelej sorbet do pucharków. Włóż sorbet do zamrażarki na 3-4 godziny. Dodaj listek mięty do ozdoby.

- 200 gramów masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 posiekana cebula
- 300 gramów polędwicy wołowej
- 150 gramów suszonych śliwek
- 1/2 szklanki Rudej Wódki
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól i pieprz
Pokrój cebulę i czosnek. Pokrój polędwicę na kawałki i dopraw solą i pieprzem. Rozpuść masło na patelni. Dodaj obtoczone w mące polędwiczki. Rozpuść masło w garnku. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj przyprawy. Obróć kawałki polędwicy na drugą stronę. Wymieszaj cebulę z przyprawami, dodaj Rudą Wódkę i suszone śliwki. Poczekaj aż sos się zagotuje. Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Obróć kawałki polędwicy. Poczekaj aż sos się zagotuje i zblenduj sos na jednolitą masę. Wyłóż na talerz i gotowe.

- 50 gramów masła
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
- 300 gramów pomidorów
- 1 łyżka musztardy i koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki Rudej Wódki
- 1/2 szklanki śmietanki 18$
- sól, pieprz, papryka mielona
Dodaj makaron do osolonego wrzątku. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpuść masło na patelni. Dodaj posiekaną cebulę. Dodaj sól, pieprz i paprykę mieloną. Dodaj Rudą Wódkę oraz musztardę, koncentrat pomidorowy i pomidory. Wymieszaj i dodaj ugotowany makaron. Podawaj na głębokim talerzu.

- 1 jajko
- 350 ml zaparzonej kawy espresso
- Kieliszek Rudej Wódki
- 30 g cukru
- 250 g serka Mascarpone
- 150 g biszkoptów
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- Orzechy włoskie
Wmieszaj espresso z Rudą Wódką. Zanurz biszkopty w kawie z Rudą. Oddziel białko od żółtka. Ubij białko. Dodaj serek mascarpone, cukier i żółtko. Wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj ubite białko i ponownie wymieszaj. Ułóż biszkopty i masę warstwami. Posyp kakao i dodaj orzechy włoskie oraz listek mięty.

- 300 g łososia
- kieliszek Rudej Wódki
- koperek
- sól gruboziarnista, cukier trzcinowy
- 1 burak
Pokrój buraka, ułóż plasterki buraka na łososia. Dodaj sól gruboziarnistą, cukier trzcinowy i posiekany koperek. Dodaj kieliszek Rudej Wódki. Marynuj przez 2 dni w lodówce. Gotowe!

- 7 krewetek
- 5-6 ząbków czosnku
- 8 pomidorków cherry
- ostra papryczka
- posiekane koperek i pietruszka
- 1 cytryna
- 1 mango
- sól i pieprz
Przygotuj krewetki. Na patelni rozgrzej olej i dodaj krewetki. Obróć krewetki na drugą stronę. Dodaj czosnek, paprykę, sól i pieprz. Zamieszaj wszystko razem i dodaj sok z cytryny, pokrojone mango oraz Rudą Wódkę. Zamieszaj i dodaj posiekany koperek i pietruszkę. Podawać na płaskim talerzu. Na wierzch dodaj pokrojone pomidorki

- 2 kg żeberek
- 2 litry wody
- 5 liści laurowych
- 2 główki czosnku
- ziele angielskie, sól, pieprz
- sos BBQ z Rudą Wódką
Do garnka z wodą dodaj sól, ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe. Zamieszaj i dodaj żeberka. Pekluj przez 5 dni. Nabij żeberka na haki do wędzenia. Rozgrzej wędzarnie do 60 stopni. Umieść żeberka w wędzarni. Wędź żeberka przez 120 minut w 60 stopniach, a następnie przez 90 minut w 90 stopniach. Przełóż uwędzone żeberka do brytfanki. Dodaj sos bbq z Rudą Wódką. Włóż do pieca rozgrzanego do 250 stopni i piecz przez 30 minut.

- kilogram policzków wołowych
- 400 gramów selera
- 500 gramów marchewki
- 500 gramów pietruszki
- pół litra bulionu
- 250 gramów ziemniaków
- 250 gramów cebuli
- 200 ml Rudej Wódki
- 200 ml oleju
- 6 ząbków czosnku
- tymianek, majeranek, liście laurowe
- sól, pieprz, papryka mielona
Obierz i pokrój warzywa. Pokrój mięso i włóż je do miski. Dodaj tymianek, majeranek, czosnek, sól, pieprz i mieloną paprykę oraz liście laurowe. Dodaj olej roślinny oraz Rudą Wódkę. Marynuje przez 4 godziny. Następnie podsmaż mięso z obu stron. Podsmaż cebulę i dodaj marynatę. Włóż mięso do kociołka wraz z zawartością patelni. Dodaj resztę pokrojonych warzyw oraz bulion. Gotuj przez 45 minut. Podaj na płaskim talerzu.
